Inspirerend werkbezoek directeur-generaal Afke van Rijn
Op vrijdag 20 september bezocht mw. Afke van Rijn, directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Omgevingsdienst Veluwe voor een werkbezoek.
Groene omgevingsdienst
Een groep bevlogen collega’s, MT-leden en bestuurders hebben Van Rijn een uitgebreide indruk gegeven van Omgevingsdienst Veluwe als een robuuste en veelzijdige organisatie na de succesvolle fusie. Tijdens het bezoek is benadrukt dat ODVeluwe een ‘groene’ omgevingsdienst is en een breed scala aan kennis en kwaliteiten in huis heeft. Naast de uitvoering van onze reguliere VTH-taken ligt er een sterke focus op natuur, ecologie en duurzaamheid. Wij kiezen voor een integrale aanpak en werken veel samen met andere omgevingsdiensten, gemeenten en de provincie Gelderland.
Ervaringen fusie
Het bezoek begon met een presentatie over het fusieproces van Omgevingsdienst Veluwe, door Menno van Dam. De aanwezige bestuurders, waaronder AB-voorzitter Pouwel Inberg, gaven aan dat zij de fusie als een positieve ontwikkeling hebben ervaren. Mede doordat de bestuurders met veel regelmaat zijn meegenomen in de ontwikkelingen rondom de fusie, was er veel draagvlak om de fusie samen tot een succes te maken.
Fusiekoffer
Naast het bestuurlijke proces was er ook aandacht voor de praktische uitvoering en de ervaringen van medewerkers, met presentaties van Nicole Scholtes, manager Bedrijfsvoering en Janneke van der Schaal, lid BOR/OR en bodemadviseur. Tot slot werd aan Van Rijn de ‘Fusiekoffer’ overhandigd: een praktisch document met handvatten, tips en leerpunten om tot een succesvolle fusie te komen. Dit digitale document was voor deze gelegenheid in een mooi koffertje geplaatst. Van Rijn: “Het was interessant om meer details te horen over de fusie van ODVeluwe. Mooi dat er veel aandacht was voor medewerkers en partners. Oprecht luisteren, zorgen serieus nemen en goede communicatie zijn belangrijke aandachtspunten. De Fusiekoffer is een leerzaam en waardevol document.”
Integrale aanpak
De integrale aanpak van ODVeluwe in de VTH-uitvoering en advisering op het gebied van ecologie werd nader toegelicht door ecoloog Pauline Fitskie. Veel aspecten van ons werk komen samen in het ontwikkelgebied ‘Veldhuis’ in Apeldoorn. Na een korte introductie vertrok de delegatie met een bus naar deze bijzondere locatie naast het station van Apeldoorn.
Rondleiding
Op locatie gaven milieuadviseur Olga Cevaal en adviseur Duurzaamheid Jan Wind een rondleiding. Zij gaven een toelichting op de verschillende milieuthema’s waarmee wij ons bezighouden, zoals geluid, lucht, externe veiligheid, bodem, MER, stikstof, soortenbescherming, duurzaamheid en electrificering. Ook was er een demonstratie met VR-bril, waarmee de gasten via augmented reality konden bekijken hoe een transformatorhuis geplaatst gaat worden. Van Rijn blikt terug op de rondleiding: “Erg nuttig om te horen hoe ODVeluwe in de praktijk adviseert en samenwerkt met partners. Het is mooi om te zien hoe betrokken de adviseurs zijn bij dit soort RO-projecten en complexe milieuvraagstukken.”
ODVeluwe kijkt positief terug op het werkbezoek en bedankt mevr. Van Rijn en de aanwezige bestuurders van harte voor hun aanwezigheid en interesse in onze organisatie.