Hoe je verantwoord kunt wildplukken zonder de natuur te schaden

Wij zijn trots op de uitgestrekte natuur in ons werkgebied en zorgen er, met de kennis die wij in huis hebben op het gebied van natuur en milieu, voor dat deze gebieden en ecosystemen beschermd en behouden blijven. Nu het najaar is aangebroken schieten de paddenstoelen weer uit de grond. Een aantrekkelijk fenomeen voor wildplukkers. Maar mag dit zomaar? En hoeveel impact heeft dit op de natuur? Onlangs was onze collega Alex Braakenburg, Groene Boa Coördinator, te gast bij de radioshow “Dit is de Dag” op NPO Radio 1 om te spreken over wildplukken.

Wildplukken is populairder geworden

Wildplukken is de laatste jaren populairder geworden, vooral sinds de coronapandemie. Alex merkt op: “Sinds corona zien we een toenemend aantal mensen dat op vakantie gaat in eigen land. De interesse in natuur in eigen land brengt ook een toenemende interesse in eetbare planten, bloemen en paddenstoelen met zich mee. We moedigen mensen aan om de natuur in te gaan, maar houd je wel aan de regels van de terreineigenaar. ‘’

Hoewel wildplukken in natuurgebieden officieel verboden is, wordt een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik vaak gedoogd. Alex verduidelijkt: “Je mág paddenstoelen plukken, maar houd je altijd aan de regels van de terreineigenaar.’’ Kijk op de website van de terreineigenaar wat de geldende regels zijn. Deze regels zijn per terrein/gebied verschillend.

Wat doet een terreineigenaar?

Terreineigenaren werken samen met ecologen en boswachters aan het opstellen van een terreinplan. Alex benadrukt het belang hiervan: “Terreineigenaren hebben terreinplannen samen met ecologen samengesteld. Die weten waar ze kunnen oogsten en waar niet. Daar is over nagedacht en geld in geïnvesteerd.

De risico’s van wildplukken

We zien dat wildplukkers vaak niet op de hoogte zijn van de terreinplannen. Alex legt uit: “Wildplukkers hebben geen weet van een plan en plukken op de plekken waar niet geplukt hoort te worden.” Dit kan de geplande ecologische balans verstoren.

Daarnaast is het plukken op eigen risico. Er zijn meerdere giftige soorten paddenstoelen waarvan je misselijk of ernstig ziek kan worden. Sommige soorten zijn zelfs dodelijk. Het is niet eenvoudig om niet-giftige van giftige soorten te onderscheiden. Ben je hier niet goed van op de hoogte? Informeer dan altijd bij de terreineigenaar.

De toekomst van wildplukken in Nederland

“Nederland heeft een klein oppervlakte en de natuur die we hebben is erg schaars en slinkt per dag,” zegt Alex. Hier moeten we zuinig op zijn. Wildplukken hoeft niet per se slecht te zijn voor de natuur, maar je moet je wel houden aan de regels van de terreineigenaar. Samen zorgen we voor een gezonde balans tussen recreatie en natuurbehoud op de Veluwe.

Tips voor verantwoord wildplukken

Als je toch wil wildplukken adviseren we het volgende:

  • Vraag altijd toestemming aan de terreineigenaar
  • Beperk je tot kleine hoeveelheden voor eigen gebruik
  • Respecteer de regels en beheersplannen van het gebied

Het hele radiofragment van ”Dit is de Dag” op NPO Radio 1 vind je hier.