Energiebesparing en -verduurzaming
Energiebesparing is belangrijk om Nederland vóór 2050 energieneutraal te maken. In het Nationaal Energieakkoord (SER) zijn afspraken gemaakt over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid. Gemeenten en omgevingsdiensten zetten zich in om bedrijven te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen. Dat is in veel gevallen een wettelijke verplichting.
Energie besparen begint altijd met inzicht krijgen in uw energieverbruik. Er zijn veel voorbeelden waarbij bedrijven en particulieren met een kleine inspanning toch een grote energiewinst kunnen behalen. Bijvoorbeeld door isolatie, het vervangen van verlichting of het goed instellen van de verwarming en/of koeling. Voor woningeigenaren is er subsidie beschikbaar voor energiebesparende maatregelen. Bedrijven, instellingen en organisaties verbruiken veel energie, in de vorm van elektriciteit en gas, voor hun bedrijfsprocessen. Steeds meer bedrijven verduurzamen processen, faciliteiten en gebouwen. Het nemen van maatregelen voor verduurzaming van het energiegebruik kan uw organisatie veel voordelen opleveren. Maar dit is niet altijd vrijblijvend. Waar moet u rekening mee houden?
Hoe krijgt u inzicht in energieverbruik?
Inzicht in uw energieverbruik krijgt u door naar uw jaarafrekening te kijken. Deze kunt u opvragen bij uw energieleverancier. Ook kunt u diverse tools inzetten om meer inzicht te krijgen in uw energieverbruik. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden.
- Milieubarometer
Met de Milieubarometer ziet u in één oogopslag waar hoe uw bedrijf beter met energieverbruik kan omgaan. Dit monitoringsinstrument maakt de milieuscore, CO2-footprint en milieukosten van uw bedrijf eenvoudig en snel zichtbaar. Zorginstellingen kunnen gebruikmaken van de Milieuthermometer.
- Energieke Regio
Via Energieke Regio kunt u een (kosteloos) oriënterend intakegesprek aanvragen. In dit gesprek worden uw behoeftes besproken op het gebied van verduurzamingsadvies. Het geeft u snel inzicht in de eerste stappen die u kunt zetten op het gebied van energiebesparing.
Energiebesparingsplicht
Bedrijven en instellingen die per jaar vanaf 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas (equivalent) aan brandstoffen verbruiken zijn verplicht om alle maatregelen ter verduurzaming van het energiegebruik met een terugverdientijd van 5 jaar of minder uit te voeren. Dit is de energiebesparingsplicht. Dit geldt voor bedrijven en instellingen met milieubelastende activiteiten en bouwwerken met een specifieke gebruiksfunctie. Wilt u weten welke wettelijke verplichting op uw bedrijf of instelling van toepassing zijn? Vul dan de wetchecker in.
Verbruikt uw bedrijf of instelling meer dan 10.000.000 kWh aan elektriciteit of 170.000 m³ aardgas(equivalent) per jaar? Dan bent u als bedrijf of instelling verplicht een energiebesparingsonderzoek te doen. Dit geldt ook voor Type C inrichtingen. Aan de hand van dit onderzoek stelt u een uitvoeringsplan op voor de maatregelen die zich binnen vijf jaar terugverdienen. Hierover rapporteert u eens per vier jaar.
Als uw bedrijf of instelling onder de energiebesparingsplicht valt, kunt u daar op drie manieren aan voldoen:
- U neemt alle maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst die van toepassing zijn voor uw branche.
- U neemt alle maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Het bevoegd gezag bepaalt of u daarmee voldoet aan de energiebesparingsplicht.
- U neemt een deel van de toepasselijke maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijst. Voor elke toepasselijke erkende maatregel die u niet neemt, moet u een gelijkwaardige of betere alternatieve maatregel nemen.
Informatieplicht energiebesparing
Valt uw bedrijf of instelling onder de energiebesparingsplicht? Dan bent u verplicht om via het E-loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te melden welke energiebesparende maatregelen u heeft getroffen. Via het E-loket wordt u geholpen bij het invullen van de verduurzamingsmaatregelen die u hebt genomen en de maatregelen die u nog wilt gaan nemen. Zo krijgt u snel inzicht in welke stappen u nog moet zetten.
Heeft u nog niet voldaan aan de informatieplicht? Of twijfelt u of deze op uw bedrijf van toepassing is? Op de website van de RVO vindt u het Stappenplan Rapportageplichten Energiebesparing. Vul de vragen in en u weet of uw bedrijf binnen deze regeling valt. Om het stappenplan te doorlopen moet u weten wat uw jaarlijkse energieverbruik is, uitgesplitst in elektriciteits- en aardgasverbruik en/of aardgasequivalenten (bijvoorbeeld warmte via stadsverwarming of via een WKO). U vindt deze informatie op de jaarrekening van uw energieleverancier of op het overzicht van het meetbedrijf.
Vervoermanagement
Vervoermanagement is het op een efficiënte wijze organiseren van het verkeer en vervoer van bedrijven en instellingen. Het doel hiervan is het verkleinen van de milieugevolgen (bijv. CO2-uitstoot) die ontstaan door verkeer. Het gaat om het zakelijke verkeer van werknemers, bezoekers, zakelijke klanten en goederen.
- Verplichte maatregelen en eisen
Als uw bedrijf meer dan vijftig werknemers heeft, bent u verplicht om maatregelen te nemen op het gebied van vervoermanagement. Voorbeelden hiervan zijn het voorzien in goede fietsenstallingen en een fietsvergoeding voor uw werknemers. Bij vervoer van personen en goederen van en naar het bedrijf kunnen er aanvullende eisen opgelegd worden. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van grotere vrachtwagens of het bundelen van kleine vervoersstromen.
- Rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit
Heeft uw organisatie 100 of meer werknemers? Dan bent u vanaf 1 juli 2024 verplicht te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van uw werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM) die uw organisatie hier kan rapporteren.
Wat doet ODVeluwe?
ODVeluwe voert als energietoezichthouder bij bedrijven en instellingen energiecontroles uit. De toezichthouder toetst of u heeft voldaan aan de informatieplicht en beoordeelt tijdens een bedrijfsbezoek de besparingsmogelijkheden in uw bedrijf. Met de omgevingsdienst kan u in gesprek gaan over uw verduurzamingsplannen en hoe en wanneer u de maatregelen gaat uitvoeren. Sommige grote ondernemingen moeten een energie-audit volgens de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED) uitvoeren. De toezichthouders toetsen ook of u daaraan moet voldoen.
Daarnaast is ODVeluwe verantwoordelijk voor de controle op de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit. Wanneer de rapportageverplichting ingaat, controleert een omgevingsdienst of uw organisatie de rapportage opstuurt. Vanaf 2025 kan de omgevingsdienst de rapportages ophalen bij de RVO. Gegevens die u vrijwillig instuurt, kan de omgevingsdienst niet bekijken.